Θηλασμός

Θα σταθώ πλάι σου σε όποιο στάδιο της διαδρομής της μητρότητας με χρειαστείς, από την εγκυμοσύνη μέχρι και τον αποθηλασμό.

Θα σε υποστηρίξω με την κατάλληλη προετοιμασία για τον θηλασμό στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Θα σε βοηθήσω να μάθεις τα δικαιώματά σου στον τοκετό και να διεκδικήσεις τον σεβασμό στη γέννα.

Θα σε στηρίξω τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού, ώστε να εξασφαλίσουμε σωστή προσκόλληση στο στήθος, επαρκή μεταφορά γάλακτος, ομαλή μετάβαση στη μητρότητα, με τις φροντίδες και τις πρακτικές που είναι αληθινά αναγκαίες και όχι κοινωνικά επιβεβλημένες.

Θα δουλέψουμε μαζί, ώστε ο θηλασμός να γίνει μια ευχάριστη εμπειρία και για τους δυό σας, χωρίς πόνο.

Αν ήδη έχεις μωράκι και ο θηλασμός δεν εξελίσσεται αβίαστα και ανώδυνα, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί, διορθώνοντας τη στάση, αντιμετωπίζοντας τον πόνο, με στόχο να εξαλείψουμε την αιτία που τον προκαλεί.

Αν η παραγωγή γάλακτος δεν επαρκεί για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του μωρού, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα πλάνο δράσης που θα εξασφαλίζει επαρκή σίτιση του βρέφους και ταυτόχρονα αύξηση της παραγωγής σου. Αυτό θα συμπεριλαμβάνει συνήθως, συμπληρωματική σίτιση στο στήθος και αντλήσεις με το θήλαστρο.

Υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης μητέρων εξ΄αποστάσεως, μέσω διαδικτυακών συναντήσεων.

 

Αν έχεις δίδυμη ή πολύδυμη κύηση, μπορώ να σε καθοδηγήσω ώστε να ανταποκριθείς πιο αποτελεσματικά στις αυξημένες ανάγκες και την πολυπλοκότητα των πρακτικών της καθημερινότητας.

Αν έχεις αποχωριστεί ήδη από το μωρό σου (προωρότητα/ νοσηλεία κτλ) και είναι δύσκολη η επιστροφή στο στήθος, μπορούμε να το προσπαθήσουμε μαζί. Με επιμονή και καθοδήγηση συνήθως τα περισσότερα βρέφη που αρνούνται στην αρχή το στήθος, επιστρέφουν σε αυτό.

Οι προγεννητικές συναντήσεις, καθώς και οι συναντήσεις τα πρώτα 24ωρα μετά τον τοκετό, στοχεύουν στο να δημιουργήσουμε μαζί τις ιδανικές συνθήκες θηλασμού, που θα αποτρέψουν την εμφάνιση προβλημάτων. Όταν έχουν ήδη εμφανιστεί προβλήματα στο θηλασμό, συνήθως οι δύο συναντήσεις είναι αρκετές για να αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Κατά τη διάρκεια της προγεννητικής συνάντησης:

 • θα συζητήσουμε οτιδήποτε σε απασχολεί γύρω από τον τοκετό
 • θα μιλήσουμε για τα δικαιώματά σου στη γέννα
 • θα μιλήσουμε για την πρώτη ώρα ζωής του μωρού και τη σημασία της
 • θα εξηγήσουμε τη φυσιολογία του θηλασμού με απλό τρόπο
 • θα πειραματιστούμε με διάφορες στάσεις θηλασμού με ειδική κούκλα με βάρος αληθινού μωρού, ώστε να αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση μετά τον τοκετό
 • θα εξηγήσουμε τη σωστή σύλληψη του στήθους
 • θα μιλήσουμε για τις αλήθειες και τους μύθους γύρω από το θηλασμό

 

Θα σταθώ πλάι σου σε όποιο στάδιο της διαδρομής της μητρότητας με χρειαστείς, από την εγκυμοσύνη μέχρι και τον αποθηλασμό.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μετά τον τοκετό:

 • Θα αφιερώσουμε χρόνο στην εμπειρία της γέννησης του μωρού
 • Θα εξετάσω την στοματική κοιλότητα του μωρού και το αντανακλαστικό του θηλασμού του.
 • Θα πειραματιστούμε με τη στάση θηλασμού. Θα κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις για να έχουμε την πιο άνετη δυνατή στάση και σωστή προσκόλληση στο στήθος, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη μεταφορά γάλακτος στο μωρό και άνεση για εσένα.
 • Αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις θήλαστρο, θα κάνουμε ένα σχέδιο χρήσης για να εξυπηρετηθεί ο στόχος που θέτουμε (π.χ. αύξηση παραγωγής, δημιουργία τράπεζας γάλακτος κ.α.).
 • Αν χρησιμοποιείς ήδη θήλαστρο, θα κάνουμε μια άντληση μαζί, ώστε να βεβαιωθούμε ότι γίνεται σωστή χρήση του (σωστό μέγεθος χοάνης/ δύναμη άντλησης ).
 • Αν έχεις ιδιαίτερες δυσκολίες, θα τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 • Θα επικοινωνήσω την συνάντησή μας και με τον/την παιδίατρό σου, ώστε να έχουμε μια αρμονική συνεργασία.

Απογαλακτισμός

Αν αισθάνεσαι ότι έφτασε η ώρα να τελειώσει το ταξίδι του θηλασμού, μπορείς να μην είσαι μόνη σε αυτή τη διαδικασία αποχωρισμού. Κάθε σχέση θηλασμού είναι μοναδική, για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι τρόποι απογαλακτισμού. Μαζί θα συζητήσουμε τις επιλογές σου, θα ξεκαθαρίσουμε τις ανάγκες σου και θα βρούμε τον τρόπο για αποθηλασμό με αγάπη και σεβασμό.

Αποβολή – Παλίνδρομη κύηση

Αν ο κύκλος της ζωής του μωρού σου έκλεισε νωρίς, είμαι εδώ.